بهره‌برداری از کارخانه‌ی ساخت پمپ‌های درون‌چاهی در استان خوزستان

بهره‌برداری از کارخانه‌ی ساخت پمپ‌های درون‌چاهی در استان خوزستان

به گزارش تدبیر رسانه از اهواز، نخستین کارخانه‌ی تولید پمپ‌های فرازآوری مصنوعی درون‌چاهی (ESP) در ایران، که بزرگ‌ترین و پیشرفته‌ترین کارخانه از این نوع در خاورمیانه به شمار می‌رود، به کوشش شرکت توسعه نفت و گاز پرشیا و شرکت دانش‌بنیان پترو فرازآور ساحل تدبیر (PFAST) وابسته به گروه توسعه اقتصادی تدبیر، طی آیینی در شهرک صنعتی شماره‌ی ۳ اهواز، افتتاح و به بهره‌برداری رسید.
براساس این گزارش، با توجه به اُفت فشار مخازن نفت به دلیل قدمت تولید، نیاز به استفاده از روش‌های فرازآوری مصنوعی به‌ویژه تأمین پمپ‌های درون‌چاهی در زمینه‌ی نگهداشت و حفظ سقف تولید، به‌طور جدی احساس می‌شد که در این خصوص، این دو شرکت اقدام به راه‌اندازی کارخانه‌ی تولید پمپ درون‌چاهی با ظرفیت تولید 150 پمپ در سال، با برنامه‌ی انتقال فناوری و بومی‌سازی با مشارکت شرکای بین‌المللی نمودند.
به گزارش تدبیر رسانه، این کارخانه که در راستای حمایت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) از واحدهای تولیدی و دانش بنیان راه‌اندازی شده است، در گام نخست، در مدت ۲ سال به ۱۰۰ درصد تولید داخل می‌رسد و کشورمان از واردات این تجهیزات بی‌نیاز می‌شود.
لازم به توضیح است، کارخانه‌ی تولید پمپ‌های فرازآوری مصنوعی درون‌چاهی برای یک‌هزار نفر اشتغال مستقیم و غیرمستقیم ایجاد کرده است. این کارخانه با مشارکت شرکت روسی سایوزخیم اکسپورت، ظرفیت تولید ۱۵۰ پمپ درون‌چاهی را دارد و اعتبار هزینه‌شده برای احداث آن بالغ بر ۱۰ میلیون یورو است و با آغاز تولید پمپ‌های درون‌چاهی، حداقل هفت میلیون یورو صرفه‌جویی ارزی در سال خواهیم داشت.

با توجه به بررسی‌های کارشناسان، نبود انرژی طبیعی برای نگهداری فشار مخازن نفت، سالیانه باعث کاهش پنج تا هفت درصدی نرخ تولید در چاه‌های نفت می‌شود. این روند باعث شده است متوسط نرخ تولید چاه‌های نفتی کشور از پنج هزار بشکه در روز در سالیان دور به کم‌تر از هزار بشکه در روز برسد. حفظ تولید، به استفاده از روش‌های فرازآوری مصنوعی (روش ازدیاد برداشت) نیاز دارد که بهره‌گیری از پمپ‌های درون‌چاهی ESP از جمله‌ی این روش‌ها به شمار می‌رود و میانگین افزایش دبی در نصب ۱۵۰ پمپ درون‌چاهی به ازای هر حلقه چاه به ۵۵۰ بشکه در روز می‌رسد.
شایان ذکر است، هم‌اکنون تعداد ۲۲ میدان و ۲۶ مخزن نفتی در حال استفاده یا در برنامه‌ی نصب سیستم فرازآوری هستند و پیش‌بینی می‌شود این پمپ‌ها تا پنج سال آینده در یک‌هزار و ۳۰۰ چاه به‌طور کامل نصب شود.
با انتقال دانش فنی روز دنیا، تجهیزات درون‌چاهی و طیف کامل خدمات مربوطه از طراحیESP، ساخت قطعات منفصله، مونتاژ، تست، نصب درون‌چاهی، راهبری و مانیتورینگ تا خدمات DIFA و تعمیرات پمپ‌ها تماماً‌ در کشورمان انجام خواهد شد.